Monday, June 3, 2013

ViVa



Tajuk thesis : Perubahan komposisi polisakarida dinding sel buah betik (Carica papaya) pada peringkat pemasakan yang berbeza.

Fuh.. Alhamdulillah.. Lega nya rasa..

Sebabbbbbb. dah habis viva a.k.a pembentangan projek tahun akhir..Yahoo!! =D

Serius aku cakap awal-awal tu memang ketaq lutut semua ada, buat keja semua serba tak kena. Tapi bila dah lepas ni rasa lega yang teramat..
Begitu manisnya hikmah yang Allah bagi kat kami untuk present awal. Bila dah lepas, tak payah pikiaq dah ketaq nak present.. Cuma nak kena perbetul sikit thesis pastu dah boleh jilid (2 copy) dan masuk dalam CD-ROM (2 keping).. =)

Meh aku nak cerita pengalaman aku sikit time nak menghadapi viva ni :

Aku orang last present untuk hari ni. Kalau ikut jadual aku start present 4.30 ptg. and it supposed to take 5 minutes to present and another 10 minute for sesi soal jawab. Tapi aku start dalam 4.10 dan 4.20 dah settle sekali dengan sesi soal jawab. Actually slide aku memang lebih 10 slide, tapi sebab nak cut down tak mau bagi exceed 5 minutes, banyak yang aku skip. Maybe sebab tu la kot jadi sat ja. Tambah plak aku dapat pemeriksa yang tak banyak tanya. Alhamdulillah la. hehehe.

Another thing, komponen yang perlu diletakkan dalam slide untuk viva ialah :

  • Tajuk kajian
  • Objektif kajian
  • Cara Kerja (Carta alir)
  • Hasil kajian (jadual,gambar etc.)
  • Kesimpulan
Tak lupa juga, antara tips yang boleh aku share untuk menghadapi viva ialah :
  • Selawat banyak-banyak.



  • Amal kan surah Taha ayat 1-5




  • Fully prepared.
  • Confident with yourself (biaq jawab  tak betoi pun takpa janji kita jawab. tapi ni just untuk pemeriksa yang bukan dalam bidang kajian kita la. kalau kena pemeriksa yang betul bidang dia, memang tak boleh nak kelentong sangat la. hehe)




Berusaha, Berdoa, Bertawakal. InsyaAllah. 
Till next time. =)


No comments:

Post a Comment

♥ Terima kasih daun keladi ♥
♥ Kalau rajin komen la lagi ♥
^_^