Thursday, November 14, 2013

Resipi Penkek Simple



Bahan-bahan

- 1 cawan tepung naik sendiri

- 1 biji telur

- 1 cawan susu cair

- 2 sudu besar gula

- 1 sudu besar minyak masak

Cara-cara 


1. Dalam bekas, masukkan telur, susu cair dan gula. Kacau sampai sebati.

2. Masukkan tepung dalam adunan. Kacau.

3. Tambah minyak. Kacau sampai sebati.

5. Panaskan kuali (api perlahan). Masukkan campuran tadi  ke dalam kuali menggunakan senduk. (ketebalan ikut suka)

6. Bila penkek tu ada buih-buih naik, terus terbalikkan. 

7. Sedia dimakan.

* Makan saja pun sedap. Nak makan dengan madu atau peanut butter atau coklat pun boleh.

* Penggunaan minyak ialah untuk mengelakkan penkek melekat pada kuali. Tapi kalau ada non-stick pan tak payah bubuh minyak. 

Belemoih sikit rupa. Kalau orang yang cermat buat bentuk lagi cantik la kot. Tapi takpala,aku bukan masuk master chef pun. Rupa tak penting, janji rasa sedap. hehe =)

6 comments:

  1. sedapnya.. time nana dah balik baru nak buat :(

    ReplyDelete
  2. Letak aiskrim vanila atas penkek mesti sedap X)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry baru perasan comment. sedap jugak tu, tapi kena makan time ais krim belum cair la. hehe

      Delete
  3. sedap lagi lempeng makan ng sambal ikan bilis
    waaaahhhhh

    ReplyDelete

♥ Terima kasih daun keladi ♥
♥ Kalau rajin komen la lagi ♥
^_^