Thursday, December 12, 2013

Resipi Ais Krim Vanilla Part 1

Teringin plak nak makan ais krim. So sambil bosan-bosan tadi try google resipi ice cream. And i found one. Simple + easy to make. Which is I really prefer. 

Asalnya  nak buat ikut resipi ais krim vanilla oreo tapi sebab biskut oreo tak dak, so aku main hentam bubuh koko crunch. Dah alang-alang ada dalam peti ais kan. This is what we call creativity in cooking. Tambah plak semua bahan dah ada dalam peti ais, so rajin la aku nak try.

So here's the recipe..--->

Bahan-bahan :

1 tin susu cair, 1 biji telur, 1 sudu besar ovalette, 1 sudu kecil esen vanila, 4 sudu besar gula, segenggam koko crunch





Cara-cara :


  1. Campur kesemua bahan dalam mixer.
  2. Kacau  guna hand mixer selama 20 minit sampai jadi tekstur yang berkrim.
macam ni la creamy texture.
    

      3. Masukkan koko crunch dan kacau sekejap.

tak payah bubuh pun takpa koko crunch ni sebab lembik kalau masukkan kat sini.hehe



  


     4. Masukkan dalam bekas ais krim. (dapat 2 bekas)


bekas A


bekas B



        5. Masukkan dalam fridge & biar selama 3-4 jam.


p/s : family aku memang suka ice cream. sebab tu banyak bekas kosong ice cream kat rumah. hehe



ENJOY!! =)

No comments:

Post a Comment

♥ Terima kasih daun keladi ♥
♥ Kalau rajin komen la lagi ♥
^_^