Friday, January 10, 2014

Resepi Popia Basah

Resepi ni aku ambil dari myresipi. And again aku ada adjust sikit resipi ni. 


Kulit popia

2 cawan tepung gandum
1 biji putih telur
2 sudu besar cuka
1 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 1/2 cawan air

  1. Campur kesemua bahan dan gaul dengan garfu sampai sebati. Air dimasukkan sedikit demi sedikit. Adunan ni perlu cair sikit macam buat cucur. Lebih kurang macam adunan penkek.
  2. Perap selama 2 jam. (paling kurang 1/2 jam, tapi aku ambil masa 2 jam sebab nak prepare bahan inti dan sos.)
  3. Guna senduk dan ambil sedikit adunan dan lengser atas kuali dan buat bulat nipis. (*aku pakai kuali biasa, jadi sebelum tu sapu minyak kat kuali dengan tisu) (*pastikan api paling kecil yang digunakan)
  4. Biar sampai tepung masak, dan tidak perlu alih. 
  5. Boleh buat sampai habis acuan.

Sos

(a) Sos pedas

10 biji cili kering (dibuang biji dan direbus)*
1 biji bawang merah*
2 biji bawang putih* 
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar gula perang
1 sudu kecil garam

  1. Blend bahan bertanda *
  2. Panaskan minyak sedikit dan tumis bahan yang diblend sampai garing (sambil kacau)
  3. Masukkan kicap manis dan gula perang.
  4. Agak dah sebati, masukkan garam. Kacau sebati.

(b) Sos kuah kacang (optional. aku just nak bagi rasa kacang)
-Aku guna kuah kacang instant saja. Just tambah air panas dan kacau.

Inti

(ikut suka nak bubuh sayur apa, tapi lagi crunch lagi best. aku bubuh apa yang ada di rumah)

1 biji carrot (disagat)
1 biji timun (disagat)
1 sudu besar udang kering*
1 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih *
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil garam


  1. Blend bahan bertanda *
  2. Panaskan minyak atas kuali dan tumis bahan blend
  3. Masukkan garam dan gaul rata.
  4. Masukkan carrot. Gaul rata.
  5. Tutup api. 
  6. Timun dicampur semasa penyediaan popia.

Cara penyediaan

- Ambil sekeping kulit popia, sapu sos pedas, dan sedikit kuah kacang.
- Bubuh inti
- Gulung
- Sedia dimakan










 Notakaki : 

- Masa buat kulit popia tu aku tak guna tangan sebab macam panas ja kena kuali. Orang yang expert boleh la kot. Sebab tu la aku just guna senduk. Macam buat penkek tu.

- Awal-awal memang nampak kulit popia tu macam lempeng nipis, tapi bila dah bubuh sos dan inti serta gulung, baru nampak macam popia basah.



Apa-apa pun selamat mencuba. =)


3 comments:

♥ Terima kasih daun keladi ♥
♥ Kalau rajin komen la lagi ♥
^_^