Wednesday, January 22, 2014

Resepi Roti Pita Bersama Inti


Resepi ni macam biasa aku ambil dari myresipi. Thanks to the owner. Memang menjadi resepi ni walaupun guna tepung gandum saja. Siapa kata nak buat roti kena guna tepung roti saja? tepung gandum cap sauh pun boleh pakai tau. Rasa macam nak peluk diri sendiri. haha



Kali ni aku bagi sekali dengan harga barang except stok basic yang memang ada kat rumah. Special untuk orang yang nak save budjet macam aku.

So here resepi inti dan doh roti pita.



Resepi inti



- 1 packet daging burger (jenama ramly RM4.90 untuk 300g dalam 6 keping)
p/s : ni paling murah. lebih murah dari daging cincang. so apa yang aku buat ialah rendam daging burger ni sampai lembut dan hancurkan dengan tangan sampai jadi daging cincang.* aku guna dalam 1/2 ja.
- 1 senduk mix vege (jenama veri RM1.90 untuk 250g)
- 1 sudu besar lada hitam
- 1 sudu besar garam
- 1 sudu besar serbuk kari
- 1 helai daun bawang (dipotong kecil) *panggil helai ka?aku pun tak pasti.
- 1 sudu besar sos cili
- minyak

-  mayonis (jenama lady's choice RM5.90 botol paling kecil). *kalau ikutkan nak beli yang packet kecil tu, tapi macam lagi better beli yang ni.
- sos cili



1. Gaul rata daging burger yang telah dicincang bersama lada hitam, garam, serbuk kari dan daun bawang. Perap selama 30 minit. (nak terus guna pun okay saja)

2. Panaskan minyak atas kuali dan masukkan no. 1. Gaul sampai daging masak.

3. Masukkan sos cili.

4. Masukkan mix vege. Gaul rata.

5. Mayonis dan sos cili letak selepas semua disumbat ke dalam roti pita.

p/s : Inti ni ikut suka hampa la nak buat macam mana. Kalau ada bajet lebih boleh la letak lebih. Ni yang aku buat versi jimat tersangat. Sampai daging pun aku letak half saja. So setiap roti pita ni dapat sikit ja daging. Saja nak simpan stok daging tu kot kot nak buat lagi esok.hehe



Doh roti pita (8 keping)



- 250g tepung gandum (lebih kurang RM 2.70 untuk 1kg sepaket jenama cap sauh)
- 1 sudu kecil garam
- 2 sudu besar minyak masak
- 1/2 cawan air suam
- 1 sudu kecil gula
- 1 sudu kecil yis segera (jenama bunga raya RM0.70 untuk 11g sepaket)



1. Campurkan yis, air suam dan gula. Tutup dengan tuala basah. Biar selama 10 minit.

2. Satukan tepung gandum, garam dan minyak masak. Gaul sebati.

3. Masukkan no 1. ke dalam no. 2. 

4. Uli sampai tidak melekat di tangan. (doh ni memang melekit sikit)

5. Letak sedikit minyak ke dalam mangkuk kosong dan letak doh yang telah diuli. Biar selama 2 jam. (paling kurang 1 jam)

6. Selepas 2 jam, bahagi doh kepada 8 bahagian dan buat bulat. Biar sebentar 10 minit.

7. Panaskan oven pada suhu 230 degree celsius.

8. Selepas 10 minit, canai  setiap doh kepada bentuk bulat.

9. Bakar atas dulang oven pada suhu 230 degree celsius selama 4 minit guna oven api atas dan bawah.  Pastikan letak dulang pada bahagian paling bawah oven.  

10. Belah dua & jadilah roti pita poket. (poket tu memang automatik akan terhasil)  






Tadaaa..



No comments:

Post a Comment

♥ Terima kasih daun keladi ♥
♥ Kalau rajin komen la lagi ♥
^_^