Thursday, October 16, 2014

Perasan!



Kalau hangpa perasan la kan sidebar title backgroud aku dah berubah kan?

dah kenapa sidebar aku ni gemok sangat??dah macam tuan dia pulak..

Terima kasih kepada Aina Akmal sebab bagi keizinan untuk ambil freebies ni. hehe. Tertarik dengan design ni sebab simple dan color tu macam sesuai pulak dengan blog aku ni (dan sebab aku malas nak create sendiri). haha.


Nak dijadikan cerita, aku pi la edit bubuh text semua sekali dengan url gambar semua. Dekat berjam-jam aku dok belek coding kat edit html tu. Elok dah key-in semua code, cuba preview tengok-tengok title background tu herot pulak dah.

nampak tak herot title tu?


So, aku pun pi tanya Aina, satu-satu dia tolong jawab (melalui email ja, aku tak ada whatsapp).

Lepas dah adjust width sidebar tu, cuba preview lagi sekali. Ok, dah tak herot. Scroll down tengok-tengok  tempat lain keluar title background tu  tapi kat followers pulak tak keluar. Geleng kepada dah masa tu. Adoii. Pi tanya lagi kat Aina. (nampak tak?)

Mungkin jugak sebab dia dah bosan melayan pertanyaan aku (haha), so  dia offer nak tolong editkan untuk yang followers tu. Sat ja tau dia buat. Tak dan nak kelip mata pun (tipu). Kalau aku tau ni semua dari awai aku suruh dia yang tolong buatkan. haha. Tak ada la juling mata aku dok menghadap coding tu.

Akhirnya dah jadi. Thanks aina. ^_^





notabawah : pernah ambil subjek coding-coding ni kat u tapi aku dapat C (kisah benar). sebab tu la kot kerja yang mudah pun jadi susah.. T_T




38 comments:

  1. Haha... nasib baik aina rajin tolong. comel je. hehe :)

    ReplyDelete
  2. samelah kite cik fafa...arituh kite amek freebies dari blog aina jugak...cara untuk centrekan title dekat side bar... seronok tengok perubahan blog ni! semakin sedap mata memandang! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, murah hati betul aina ni. ^_^
      erkk? nampak sangat sebelum ni tak berapa sedap mata memandang kan?haha.

      Delete
  3. Ini entri puji atau mengutukkah? Hahaha. Mana ada malas layan. Nak explain tu leceh. T.T sebaab tu tolong buatkan. sobbb... Sob..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb buatkan lebih senang dripada ajar/tunjukkn cara buat, btol tak?. :) hha .. Mesti Expert nie bab html5 + css3 + javascript. Daebak!. ^^

      "same with me, saa redesignkan blog tpi x ajar caranya(tutorials)".

      Delete
    2. @Aina Akmal : alolo, mana ada kutuk pun..semua ni entri pujian aka BODEK ja. =P tau2, memang leceh pun explain. ^_^

      @ndiey : nak say daebak jugak la kat aina ni. DAEBAK!! (thumbs up) hehe

      Delete
    3. @ndiey, ahhaha, mana ada terror. biasa je. hentam mana2 betul. XD

      Delete
    4. @ cik fafa, hahaha. giteww kee? HAHAHA, Makasehh. nak kiss sikit. chuu~ :*

      Delete
  4. Hahahah same la ng ayu ni cik.fafa... nk tgk.coding2 pon pening pale.. nasb la ade dikna yg murah hati sgt nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik ada geng. hehe. tu la kan, murah hati betul dikna ni. (nak jugakk) haha ^_^

      Delete
  5. nice cik fafa...
    bab coding memang x pandai walaupun keje company jual software :)
    dok dengar programmer dok sebut coding2 je..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaka? tak pandai coding, tapi kak sofu tau jugak pasal software kan. kira okay la tu. ^_^

      Delete
  6. Acik pernah jugak try coding..tapi sakit kepala pulak tgk..terus terbantut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? dia kena buat dalam mood relax kot baru jadi. hehe

      Delete
  7. best sebenarnya main coding.. tp tu la, kena slow & steady.. kdg2 bila dah serabut boleh jd stress jugak.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. tu la pasal. tapi nasib baik ada kaunter pertanyaan. hilang serabut. haha ^_^

      Delete
    3. Kaunter pertanyaan? Thank to them. hha~

      tpi sebenarnya senang jk nk redesign blog. ^^
      - nk redesign blog dari blank page pon boleh.

      Delete
    4. yes, thanks to her. haha

      tau, ada belajar jugak. tapi dah lupa. haha ^_^

      Delete
  8. haha.. best tau otak pandai main coding2 ibarat kita mcm terer maths..gitula perasan org yg pandai bab html ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh, patut la. last belajaq maths masa di matrik. patutla tak pandai html ni. haha ^_^

      Delete
  9. awak...amek biotek tumbuhan.. saya ni nak sambung master research. but no ideaa huuaa. nanti ley kot nak tanya tanya method hihi. dah kerja atau sambung lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya.. ya.. awak nak sambung dalam plant biotech jugak ka? kalau plant biotech jugak boleh ja nak tanya method. yang mana saya tau saya tolong gitau. hehe. dua-dua pun belum. T_T

      Delete
  10. Haha. Kita senasib. Amik subject C Programming, tapi hehe. Setakat itu je lah kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? tapi bila try main coding kat blog ni bagus jugak, sebab boleh refresh balik apa yang kita belajar. ^_^

      Delete
  11. Cik Mimie nak tengok coding2 tu kena waktu yang betul2 fresh..hahaha..kalau tak pening kepala dibuatnye..Aina memang baik and talented dlam design n editing ni.. :)

    Blog Cik Fafa nampak kemas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. patut la tak jadi, sebab tak berapa fresh time buat tu. haha..tu la, syok tengok kecik-kecik lagi dah berbakat dalam design & editing ni.

      tu la tujuannya. hehe ^_^

      Delete
  12. Blog ni dah jadi makin suci dan kemas. ^_^

    ReplyDelete
  13. bhahahah Aina nye komen kelakar.. CT memang malas nak edit kalo pape nak suruh dia aje yang betulkan. kalo edit sendiri rasanya tunggang langgang dah jadinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. yaka?dah tau lepas ni suruh aina ja la yang tolong edit. hehe

      Delete

♥ Terima kasih daun keladi ♥
♥ Kalau rajin komen la lagi ♥
^_^