Sunday, October 26, 2014

Percutian di Pulau Pinang (Hari 4)


Masuk hari terakhir percutian kami di Pulau Pinang.

Hari terakhir ni kami singgah di Street Art yang terletak di kawasan kedai-kedai lama Georgetown. Lukisan kat dinding ni ada di merata-rata tempat tau. Nak senang parking kereta dan jalan kaki ja. Cari saja Jalan Armenian, kalian akan jumpak lukisan pertama iaitu "Kids On Bicycle".

Lebuh Armenian


"Kids On Bicycle" di Lebuh Armenian
kiri: simpang masuk ke Lebuh Armenian. kanan : laluan Lebih Armenian. p/s: hari sabtu ja jalan ni ditutup untuk kenderaan. masa aku pi hari isnin, nak ambil gambaq pun susah wehh kereta dok lalu lalang.


boleh dapatkan map/peta lokasi lukisan-lukisan dinding di gerai cenderahati berhadapan dengan lukisan "Kids On Bicycle".

senang ada map ni, boleh rujuk kat mana lukisan-lukisan dinding ni berada. tapi tak sempat pun pi semua.

Zoom sikit. A= Kids On Bicycle. Made In Penang museum kat Jalan Pengkalan Weld. Kiranya Street Art ni area belakang tu ja la.
 

Gambar atas kiri kanan tu tak tau nama apa. Gambar kiri bawah : Magic di Lebuh Armenian jugak. Gambar kanan bawah : Old Motorcycle di Lebuh Ah Quee.


Lepas tu jalan-jalan kat Queensbay dan balik.

Tamat. 

32 comments:

  1. Tempat orang selalu tuju kalau ke Penang. Menarik.

    ReplyDelete
  2. wah, menariknya!!!!!!!!!!! best friend ada g situ haritu.. amek gambar banyak2 buat panduan untuk project archi dia... hehe.

    baguslah ada map kan.. senang.. eh, kat atas yang pakai spek tu kak Fafa ke? ^^, sorry erk, baru nak kenal mengenali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaka?tu la pi sini pun boleh dijadikan ilham jugak..

      rasanya semua pun pakai spek. haha. ya, saya la tu. ^_^

      Delete
    2. haha... budak archi nampaklah keunikan setiap bangunan and lukisan tu... saya ni budak engineering. x de seni. haha

      Delete
    3. much better dari budak plant biotech. haha

      Delete
  3. Replies
    1. nanti pi la.boleh fefeling berlakon.^^

      Delete
  4. Waa.. street art ! lawo bergambar kt situ..harap dpt gi one day nt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi lawo kalau orang yang bergambaq tu pandai buat gimik. ^_^

      Delete
  5. Oh, hari Sabtu je jalan tu tutup rupanya. Bagus eh siap ada peta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup,tapi mungkin satu ja la mesti ramai nak berebut ambik gambar. kalau tak ada peta jenuh jugak nak mencarinya sebab semua scattered.^^

      Delete
  6. mmg kedai2 lama ya..dari tahun bila tu dibina? *soalan cepumas..
    hahaha
    kreatif,nak bagi tempat tu kekal 'hidup' buat satu kelainan mcm wall art ni..bagus2

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak, nak tau sila google sendiri. =P
      kan, at least ada la yang menarik sikit.

      Delete
  7. menarik sgt kan? bila la dpt posing mcm cik fafa kat art2 tu semua.. hihi.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. cikfafa kerasa kaku ja posing ni. bukan pelakon la katakan. nanti kan jie nak pi penang, singgah la sini. tak kena duit apa pun. ^^

      Delete
  8. Selalu tgk kt google ja. Best ni kalo dapat p. nanti ang bawak aku jalan2 p sini noh XD

    ReplyDelete
  9. Kat George Town pun ada Street Art?
    Woww..
    Negeri sembilan macam xde je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. pi la dr bercuti di penang bila free. ^^

      Delete
  10. Unik dan menarik tempat ni... bila la nak sampai sana. Nak bergambar jugak kat situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti balik kg kat kedah ajak la family pi. tak jauh mana pun aihh kedah dengan penang ni. ^^

      Delete
  11. Tpt popular skg...
    Kt mane2 da ade street art..
    Ritu g pineng smpt jugak g sane..tp xbyk tpt sbb mase xlame...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la,kalau tak ada street art ni memang tak la saja2 nak pi jalan kat kedai2 lama ni. pernah pi jugak rupanya. share la gambar sikit. ^^

      Delete
    2. Heheheh rase kat instagram ade share kott...

      Delete
    3. yaka?tak dan nak usha abeh lagi. hehe ^_^

      Delete
  12. Wah, seronoknya tengok org pergi berctui ni..heheh..nak g street art tu cam best je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti free singgah la penang. otw to boleh ambik cik fafa kita pi sekali. haha =P

      Delete
  13. berapa kali pi pun tak pernah habis pusing satu kawasan heritage ni. still banyak benda untuk discover.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?ni pun tak dan pi semua sebab kalut nak balik..

      Delete
  14. Huuuuuhuuu. Kita asyik tengok orang pergi je.. Bila lah rezekin nak pergi. Mak ngan ayah dah tak nook ke penang. Sobbb. T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. awat depa tak nook ke penang? pujuk2 la sikit. hehe ^_^

      Delete

♥ Terima kasih daun keladi ♥
♥ Kalau rajin komen la lagi ♥
^_^