Monday, December 8, 2014

Seharian!

Assalamualaikum!

Hampa semua apa cerita sihat ka dak? Sorry aku tak dan lagi nak kunjung balas hampa yang dok terjah blog aku ni. Kelmarin pun tak dan nak bukak blog. Eh, kawan yang bertunang aku pulak yang tak dan?hahaha. Anyway, million congrats che pah for your engagement! Darah manis dah ni. Selamat menempuh dugaan dalam alam pertunangan dan semoga Allah permudahkan urusan pernikahan nanti na! amin!

Masa kat kenduri bertunang tu kelmarin, kawan aku ada habaq pasal sijil GCEO level (General Certificate of Education Ordinary Level). Sijil ni merupakan collaboration Examination Syndicate Ministry of Education Malaysia dengan University of Cambridge Local Examniations Syndicate. Maksudnya masa SPM dulu,  kita ada dua result la untuk subjek BI. Satu grade SPM, dan satu lagi gred GCEO  ni. Sijil ni boleh guna untuk sambung belajar di luar negara, tapi untuk sesetengah university sahaja. Tak perlu ambik IELTS pun kalau boleh guna sijil GCEO ni.

Ramai sebenarnya yang tak tau pasal sijil ni termasuk la aku! Lepas tu aku belek balik sijil SPM, kat belakang sijil tu memang ada bagitau pasal sijil GCEO ni. Camna la selepas 7 tahun baru aku terbaca pasal benda ni! hahaha. Nasib baik kawan aku bagitau, kalau tak bersawang la sijil tu kat pejabat sekolah.

So, pagi tadi aku pun pi la sekolah, ambik sijil tu. Memang betul, ramai yang masih belum tuntut sebab tak tau. So, kalau ada kawan-kawan sekolah yang terbaca blog aku ni, sila-silakan lah, ambik sijil hampa kat pejabat sekolah na *pesanan dari kerani sekolah. Tak semestinya nak sambung kat luar negara ja ambik, dah memang sijil kita pun ambik ja. Aku ambik pun untuk buat koleksi. hehe


Lepas tu, singgah AEON yang baru bukak. Nampak ja besaq, tapi tak besaq mana pun.





Tu ja kot. Nanti aku blogwalking na! Wassalam.
Photobucket

45 comments:

  1. Sijil baru ke tu.. klu spm thn 2008 ada juga ke?

    Sy pun suka jenjalan kat eon big.. kalu kat sini sy g kat kepong.. brgn 1 aras je xpyh pnjt2 tgga hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama dah rasanya. saya yang 2007 pun ada, 2008 mesti la ada.
      takpa, sekarang semua escalator ja. hehe

      Delete
  2. alhamdulillah dah amek. tapi uni yang CT target nak apply masters nanti kalau ada rezeki perlukan ielts huhu.. nak berusaha berielts plak la kite..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, tak semua uni terima sijil ni. takpa,ct memang dah cekang bi. mesti lepas punya takat 6.5 ke atas. hehe ^^

      Delete
    2. uuish slang nye bunyi melayu gak. lama tak cakap boleh lupa tau. kena polish dengan bercakap hari hari.. practice and jNgan risau buat salah..

      Delete
  3. Saya pun kalau bukan pasal nak sambung belajar kat luar negara, belum tentu tahu lagi pasal CGEO ni. Benda tu elok je terletak bawah slip keputusan kan. CGEO ni penting kalau nak apply biasiswa. Adik saya tak dapat apply few scholarships sebab CGEO dia B walaupun English dia A. Sedih je bila dia tak dapat apply T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la,kawan ada gitau gak. slip keputusan saya hilang, tu yang tak tau. hehe. yang ada sijil spm ja. owh, nak apply biasiswa pun guna jugak rupanya. maybe rezeki dia kat tempat lain kot. ^^

      Delete
  4. Datang jalan2 dekat sini . Done Follow . nanti jalan2 dekat BLOG kita pulak ehhh :) http://muhammadshahril97.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. tq singgah. nanti saya singgah balik. ^^

      Delete
  6. owh, yeke? xde pape pulak pihak sekolah bgitau..kena g tnya nie..

    ReplyDelete
  7. jalan jalan cuci mata eh dalam AEON. :)

    ReplyDelete
  8. saya masa ambil sijil dia siap bagi benda tu,tak tahu apa fungsinya.. haha
    btw,cantik sekolah akak ,tamannya lawa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. takpa, at least depa bagi jugak.
      tu la lawa, kak pun tergamam sat. lama tak pi sekolah.

      Delete
  9. Eh, Cik Mimie pun xtau pasal sijil tu..kena pergi sekolah balik la ni yer..ada lagi ke sijilnya? hahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti la ada lagi cik mimie oii. kita kan satu batch. takkan pihak sekolah nak buang kot. hehe

      Delete
  10. wahhh baru tahu pasal GCEO ni....kite dulu kena amek IELTS masa sebelum fly... :D jgn lupe dtg melawat rumah kite tau :D guwe tunggu mu datang! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh, nak pi german pun memang kena ambik ielts jugak rupanya. ingatkan kena amek test bahasa jerman. hehe. kite dah melawat dah kelmarin.hehe ^^

      Delete
  11. macam knai je ni seberang jaya ker he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. bukan la ciksiti, ni kat as. ^^

      Delete
  12. Macam2 sijil yer.. benda tuh baru ke dah lama wujud.. rasa zaman akak dulu tak de lagi sijil apa bagai tuh.. nasib tahu kan, kalau tak ,jenuh sekolah simpan sijil2 tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. tu yang kerani sekolah tu pesan siap2 suruh sapa yang belum ambik pi ambik.hehe. tak pasti pulak start batch spm tahun berapa.

      Delete
  13. eh ya allah lupa1!!
    qila tak gi sekolah lagi nak gi ambik!!!
    hihuhihihi thanks kak fafa for the reminder hahhaha

    <3

    ReplyDelete
  14. wah, tahniah che pah. hehehe... bestnya dah nak masuk ke alam perkahwinan ^^,


    eh, GCEO? x pernah dengar pun. ni kiranya semua memang ada la?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa, ramai dah kawan2 yang dah nak melangkah ke alam tersebut. hehe

      tak pasti start tahun bila. tapi kalau cikfafa yang spm 2007 pun ada, tambah la batch amy. ^^

      Delete
    2. betul juga an.. hahaa. nnti nak cek la.. tapi jauh lak.. kat penang -.-

      Delete
  15. Akak tak tau pun sijil tu kena ambil huhuhu dah berdekad-dekad dah...
    Oh, cendawannnnn!
    Cik Fafa will get something from akak Pemenang Jom Cuba Nasib #4

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. ramai yang tak tau..
      ala2 alice in wonderland gitu.
      sorry baru baca komen ni, okay nanti saya send amat. thanks kak farrah! ^^

      Delete
  16. aiseh awat pihak skolah pon xmau habaq awai dulu pasai menatang GCEO ni.
    dah berabad2 dah biaq sijil kat skolah tu. tah ada lg ke dak entah skg ni huhu
    huiii aeon big kat mana tu cik fafa? lama dah x p cuci mata nih hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpa, boleh depa buat senyap ja. harap kawan yang pi ambik la habaq kat kita. rasanya ada lagi kot, mungkin dok bersawang dalam stor kot. hehe

      kat as. hehe

      Delete
  17. Haaa btol2.. GCEO ni org bnyk xamik kecuali yg nk pulun g oversea je la sbbnye mls la nk buat IELTS tu kene bayar plk mahal.. coz certain unis accept je klu GCEO ni.. lg pon slah satu sijil kite so kutip jgn x kutip hehe..

    ^.^ bw cini,
    My Blog
    ASDY Dimension.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa, tau takpa, dah la beratus jugak nak amek test tu. tapi tu la, tak semua uni terima sijil gceo tu.
      yep, dah sijil kita ambik ja. hehe

      Delete
  18. tak tahu apa2 pasal sijil tu.. sebab belum ambil spm lagi :p hihi

    ReplyDelete
  19. laaa..baru tahu ..huu sebelum ni tak tahu pun untuk apa haha

    ReplyDelete
  20. Xtau la dah ambi ka belum. Tapi kalo ambik pun malu ja result hancus gila. Haha. Ang ajo aku bi weh :)

    ReplyDelete
  21. Nak kena check sijil spm la gitu. Ni pun baru tau.
    Dah macam-macam ada kat kedah nooo

    ReplyDelete
  22. kite xamek lg sijil ni. patotnya nak amek sijil ni sblom samb. belaja. akhirnya tunda2 smpai skg. adoii

    ReplyDelete
  23. Kena check balik fail sijil ni. Tak ingat dahhh. AEON kt kedah? Kat mana?

    ReplyDelete
  24. 204 ade ke sijilnye..suda lupa..ade kot..ade eh..aaaaa..nth le

    ReplyDelete

♥ Terima kasih daun keladi ♥
♥ Kalau rajin komen la lagi ♥
^_^