Sunday, January 11, 2015

Korean Spicy Braised Beef

Assalamualaikum.

Harini trending kat facebook pasal kpop. Mula-mula aku pun pelik dah kenapa, then bila tengok video tersebut baru aku paham. Serious aku terkejut gak tengok. Untuk orang yang pernah jadi kpop lover pun terkejut, tambah la orang yang tak minat kan. Yep, memang nampak macam menjatuhkan imej seorang perempuan Islam. Tapi, people do mistakes kan. Instead of bashing depa, baik tegur elok-elok. Mungkin time aku dok taip ni, depa pun dah sedaq dengan silap depa. Jadi, aku rasa dah la kot dok bashing depa. Kesian pulak. Pendapat aku, minat tu boleh, tak kira la artis negara mana pun even artis melayu tapi biar berpada-pada. Maruah dan adab pergaulan kena sentiasa jaga. Semoga apa yang berlaku ni jadi pengajaran buat kita semua. 

Okay, cukup pasal isu semasa. Balik tajuk asal.

Aku dok aim lama dah nak beli maggi perisa korean spicy braised  beef ni. Masa dok beli barang kelmarin, ingat nak grab la sebungkus. Tengok harga, adoi mahal sampai rm7. Tapi sebab aku just nak rasa ja, aku beli la yang cawan punya. Tu pun  RM2.80. Pejam mata ja la kan. Nak merasa punya pasal. hehe



Tahap kepedasan tu memang aku suka, thanks to the cabai. Tapi broth ni aku rasa biasa-biasa ja. Rasanya sedap lagi perisa tomyam ngan asam laksa. Okay, dah kata nak merasa kan, cukup la sekali dah rasa dah. hehe

 *Notabawah :

Aku baru ja letak mister linky kat bawah blog post aku ni. So aku harap semua yang berkunjung letak la link hampa kat situ. Senang sikit aku nak blogwalking. Kalau nak blogwalking melalui comment, ambik masa. So, untuk menyenangkan aku untuk singgah ke rumah alam maya hampa-hampa, mai la pakat buh link hampa kat situ na. Thank you in advance! ^_^






60 comments:

  1. akak pun tak pernah rasa lagi yang korean spicy ni..n btw, dah tinggal link kat mister linky ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la rasa. hehe. thanks kak sal. ^^

      Delete
  2. saya pun baru tengok video tu. Terkejut sangat.

    Pasal Maggi tu pula, belum rasa lagi tapi dah beli :D

    ReplyDelete
  3. ehh ada yang baru?? nak cuba jugaklah nanti :D

    ReplyDelete
  4. moga peristiwa k pop ni menjadi pengajaran buat kita semua..

    wow, bestnya..kak wana pun dah lama teringin nak makan maggi ni juga tapi belum kesampaian.. :)

    kak wana dah isi mister linky

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah-mudahan. ^^

      cuba la rasa, nnti kesampaian la hajat tu. hehe

      takpa tak isi ppun, blog kak wana ada dalam bloglist saya ^^

      Delete
  5. Ayuni pernah rasa juga. Kurang suka dengan perisa ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, agak kurang sikit. sedap lagi tomyam dengan asam laksa. hehe

      Delete
  6. Megi ni pedas gila hehehe tapi tak sedap sangat hehe. Sedap lagi megi kari.

    Depa tu mungkin seronok sangat... kira macam angan angan jadi kenyataan kot, tu yang over hmm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa. syok tang pedas ja, rasa biasa2 ja. yup, kari sedap lagi.

      rasanya la, bila seronok sangat, terlupa habeh. =;=

      Delete
  7. Tak pernah rasa lagi yang ni. Sedap tak? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut taste cik fafa biasa2 ja. tak la sedap mana pun. tapi cuba la kalau nak tau sendiri. hehe

      Delete
  8. pedas maggi ni.. akak xleh makan sbb ada alahan dgn peds2 ni... nti pedih ulu hati... huhuhu
    Jemput Join segmen ekin di blog

    http://cikash.blogspot.com/2015/01/segmen-selamat-hari-lahir-by-cik-ash.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh boleh pedih ulu hati na makan makanan pedas. tapi saya lagi pedas lagi suka. hehe

      thank you jemput. insyaAllah kalau dan saya join na,. ^^

      Delete
  9. err.. entah kenapa x minat dgn mee nya. rasa macam muak pun ada. pedas tu ok. tp iklan dah gempak, rm7 buat feeling mcm beli mee sedaap. tp sekali jela beli. x terngiang2 pun. hehe.. masak sendri sudah

    ReplyDelete
    Replies
    1. iklan biasa la, nak buat promosi mesti la kena tunjuk gempak2 bagi orang macam kita terpikat. hehe. tu la, dah rasa sekali cukup la kot. buat mee sendiri lagi sedap kot. ^^

      Delete
  10. sedapnya maggie. btw. dah letak link kat bawah tu.. hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa ja sinuha oii. takpa, sinuha dah ada dalam bloglist cik fafa ^^

      Delete
  11. dah pernah rsa..mmg pedas dia mmg tip top kan..tapi brothnya biasa2 jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa tau takpa. kalau ada daging betul, mungkin lagi sedap kot. hehe

      Delete
  12. Wah, ada maggie baru ke? tak nampak pulak mcm best je..heheh..nanti nak try jugak la :)

    Dah register dekat linky #11 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak la baru sangat. cik fafa pun terjebak tengok blogger dok post. hehe. cuba la try kalau tahan pedas na. =p

      thanks, tapi cik mimie dah ada dalam bloglist cikfafa dah. ^^

      Delete
  13. dah lama tak makan meggi.. tapi dok tengok ramai post pasal meggi mcm ada sikit tergoda untuk try jugak hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. apa lagi ct, dah tergoda tu try la secawan. hehe

      Delete
  14. kite prefer megi kari jek.. sedap kalau pecah telur separuh masak.. yummy

    ReplyDelete
    Replies
    1. uih, betul2. letak telur separuh masak memang boleh licin mangkuk. ^^

      Delete
  15. tak pernah rasa lagi dan lama gila tak makan mee segera. teringin plk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. mesti tengah exam kan puasa megi ni. cuba la beli secawan. hehe

      Delete
  16. singgah sini sambil klik nuffnang . jom ke blog shahril . ade entry baru !

    http://muhammadshahril97.blogspot.com/2015/01/tarikh-agihan-duit-br1m-2015.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks shahril. done singgah sana. ^^

      Delete
  17. oh saya baru rasa mende ni minggu lepas... takder lah sedap mana dan pedas dia tu saya kurang suka... sorry... saya tak berapa tahan pedas

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la,biasa2 ja rasanya. biasala tu, ada yang boleh tahan pedas, ada yang tak boleh tahan. ^^

      Delete
  18. betul ke tonyam n laksa lagi sedap?
    ehehehe nak try gak nantiii wiwiwi

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyola, tapi ikut taste cikfafa cenggitu la. kalau taste qilah tak tau la camna. kena try dulu la kot baru tau. wink2 ^^

      Delete
  19. Replies
    1. thanks tag kak hani. insyaAllah kalau sempat saya join na. ^^

      Delete
  20. Akak dah rasa maggi ni. Best gak...pedas-pedas gitu.
    Oh, dah isi dah linky kat bawah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pedas tu memang kaw2 punya. huhu.
      thanks anyway. ^^

      Delete
    2. yes,..pedasnya memang kaww. tapi kalau kuahnya pekat sikit lagi terangkat :)

      Delete
  21. ermm.. baru je teringin. tapi bila baca review ni, cam tak berbaloi je :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. taste orang lain2. mana tau kot kena dengan taste akak. belum cuba belum tau. hehe

      Delete
  22. Replies
    1. thanks tag saya kak. insyaAllah kalau dan saya join na ^^

      Delete
  23. alamak..dah lama tak makan magi.......! hahaha.. kita punya harapan slalu tinggi bila makan magi.. kekadang jadi manusia yg cerewet..lol
    erk..mmg mahal la.. tp kalau mengidam sangat..tak ada masala nak melabor tu..

    ReplyDelete
  24. Zumal pun dah try, memang sedap ^-^

    ReplyDelete
  25. sis pernah ty sekali yg dalam plactic bukan dalam cup mcm ni mmg harga bagi sis sgt mahal RM7 tu...sedap tu sedap dek kerana mahal sekali tu je lah

    ReplyDelete
  26. kite dah rasa megi ni. memey pedas.. tp kite xbape suka lak..huhuhu

    ReplyDelete
  27. Bagi Papaglamz maggie yg kari je yg bez..nk2 letak talur.

    ReplyDelete
  28. aka pun dah try. Masa makan tu terbayang ada daging tumis macam dalam iklan tu...:-)

    ReplyDelete
  29. Betul tu. Harap semua ambik pengajaran.
    And harap adik2 tu tak ulang same mistake.
    Jangan sosial sangat..begitulah jadinya.

    ReplyDelete
  30. moga2 video viral tu bg pengajaran & peringatan utk kita jugakla kan cik fafa. ana prefer lg maggie tomyam & asam laksa je hehe

    ReplyDelete
  31. Haha baik makan ruski tomyam lagi sedap. Wujud lg ke ruski? lama x nampak. haha. Aku pn rasa dah haritu megi kpop ni x sedap ;p

    ReplyDelete

♥ Terima kasih daun keladi ♥
♥ Kalau rajin komen la lagi ♥
^_^