Bahan-bahan
- 1 cawan tepung naik sendiri
- 1 biji telur
- 1 cawan susu cair
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu besar minyak masak
Cara-cara
1. Dalam bekas, masukkan telur, susu cair dan gula. Kacau sampai sebati.
2. Masukkan tepung dalam adunan. Kacau.
3. Tambah minyak. Kacau sampai sebati.
5. Panaskan kuali (api perlahan). Masukkan campuran tadi ke dalam kuali menggunakan senduk. (ketebalan ikut suka)
6. Bila penkek tu ada buih-buih naik, terus terbalikkan.
7. Sedia dimakan.
* Makan saja pun sedap. Nak makan dengan madu atau peanut butter atau coklat pun boleh.
* Penggunaan minyak ialah untuk mengelakkan penkek melekat pada kuali. Tapi kalau ada non-stick pan tak payah bubuh minyak.
|
sedapnya.. time nana dah balik baru nak buat :(
ReplyDeletehehe. sorry tak perasan comment.
DeleteLetak aiskrim vanila atas penkek mesti sedap X)
ReplyDeletesorry baru perasan comment. sedap jugak tu, tapi kena makan time ais krim belum cair la. hehe
Deletesedap lagi lempeng makan ng sambal ikan bilis
ReplyDeletewaaaahhhhh
mengidam ka?haha
Delete