Monday, February 10, 2014

Cara Kecilkan Size Gambar Berukuran Passport Secara Online

Ni khas untuk pencari kerja di luar sana yang masih tercari-cari website untuk kecilkan gambar passport secara online untuk dimuat naik ke dalam laman web JobsMalaysia, Jobstreet, dan mana-mana laman web job application online yang memerlukan had saiz gambar yang kecil.

By the way, kalau JobsMalaysia saiz gambar tidak boleh lebih 20 KB kan. So, aku resize guna website ni terus jadi 4.60 KB. (nah ambik kau, nak sangat saiz kecil kan =p )


Ni haa web nya..

ResizeYourImage


p/s : - Sila rujuk pada line purple yang aku bulatkan di setiap gambar di bawah.

 - Gambar bukit di bawah hanyalah contoh. Guna gambar sendiri untuk resize ya. Nanti last tu akan dapat size berukuran pasport seperti yang kita nak. (jadi tak perlu nak curious kenapa gambar no. 5 tu size bukit  tidak berubah)




1.
Tekan Browse & upload your pic.


2.
Sila pilih nak saiz apa. Aku buat saiz untuk gambar passport ialah height: 158 pixels X width: 121 pixels.


3.
Zoom pun boleh untuk adjust size.


4.
Click pada resize your image.


5.
Image baru yang telah resize. Tukar jenis fail gambar yang dingini. Click save this image.


Boleh jugak rujuk blog ni cara kecilkan saiz imej secara online untuk pemahaman yang lebih lanjut jika tidak faham.



SELAMAT MENCUBA. =)

5 comments:

  1. Terima kasih cik fafa.
    at last berjaya jugak mengupload pic di jobsmalaysia =)

    ReplyDelete
  2. thanks a lot dear..u help me a lot :D

    ReplyDelete
  3. thanks a lot dear..u help me a lot :D

    ReplyDelete
  4. thank goodness. you just save my day!

    thanks a lot cik fafa ><

    ReplyDelete
  5. cik, camne saya nak upload gambar passport ke jobsmalaysia . tlong guide, sbab x jumpa button browse :)

    ReplyDelete

♥ Terima kasih daun keladi ♥
♥ Kalau rajin komen la lagi ♥
^_^