Thursday, October 9, 2014

Cara Buat Scroll Bar di Bloglist/ Blog Archieve


Apa tu scroll bar?


contoh scroll bar di  bloglist.
 

contoh scroll bar di blog archieve.

 Teringin nak buat?

  •  Bukak Template > Edit HTML



  •  Klik Jump to widget > BlogList2 (aku ada dua bloglist. ni aku bagi contoh untuk satu ja. kalau nak buat untuk blog archieve tekan pada BlogArchieve)


  • Kalian akan jumpa kod ni :
                                                                                                                                                                   (p/s : ikut nama bloglist kalian. kalau blog aku nama bagi BlogList2 ialah "My Blog List")

  •  Klik pada anak panah.


  • Cari kod ni  :


  • Gantikan kod di atas kepada  :
         
                       
(p/s : 250 boleh tukar kepada saiz yang diingini)


  • Tekan Preview template untuk tengok jadi ka tak.



  • Dah jadi , baru tekan Save template. 



 p/s : kaedah yang sama boleh diaplikasikan di semua bloglists dan blog archieve yang terdapat di blog kalian. Selamat mencuba! ^_^



 Credit : Nabila Medan
             Saya Comel
            





14 comments:

  1. siapa yg letak bloglist banyak2 dan ada blog archive, better la pakai scroll bar untuk menjimatkan space blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. cik fafa pun barru letak ja. hehe

      Delete
  2. Tq...blog saya dah pakai scroll bar ni. Memang jimat space dan nampak kemas.

    ReplyDelete
  3. Detailnya penjelasan Cik Fafa :)
    Akak pun pakai scroll bar juga. Kemas sikit blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut ada yang tak paham. hehe. betul, nampak kemas. ^_^

      Delete
  4. eh ehhh ade name kite laaa
    lalalalaa menari2 jap
    hmm thanx cik fafa atas prkongsian
    nk pakai scroll bar tok bloglist jugak la

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh ehh, mak buyung jangan dok menari sangat la. try la buat. tapi make sure preview dulu sebelum save, kang tak pasal2 rosak template. ^_^

      Delete
  5. saya nak cuba la tuto ni sekarang ni mcm dah lain sikit ke saya yg bengap bab coding skrg..hehe thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun noob jugak bab coding ni. dekat sejam kot buat baru jadi. haha. kalau tak paham sila rujuk blog nabila medan dan saya comel tu. ^_^

      Delete
  6. Cik Mimie pun guna Scroll Bar nampak lebih kemas skit :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la. ramai dah sebenarnya pakai scroll bar ni. cik fafa ja yang lambat sikit. haha

      Delete

♥ Terima kasih daun keladi ♥
♥ Kalau rajin komen la lagi ♥
^_^