Tuesday, November 4, 2014

Cuba-cuba

Assalamualaikum..

Niat dah lama nak cuba buat komik photo effect macam tutorial dari  Amy J ni. Actually kelmarin aku ada cuba buat tapi tak jadi.

Mood rajin tiba-tiba mai pulak tadi, so study balik tutorial tu dan cuba buat lain.

Akhirnyaa (pada pandangan mata aku yang tak pro ni la) :

Sebelum * credit

Selepas

Sebelum *credit

Selepas

Sebelum *credit

Selepas

Gambar profile kat The Boss kat sebelah ni pun aku buat guna tutorial ni jugak. Tapi tak nampak sangat sebab gambar kecik.

Cuma aku tak tau kenapa step 18 dalam tutorial tak jadi pun outline stroke tu. Tapi takpala, kira okay la kot untuk beginner macam aku ni yang totally noob pasal photoshop ni kan (ayat sedap hati). Tolong angguk. hahaha

Okay, dah aku pi tidoq. Good night! ^_^

46 comments:

  1. Cantik je hehe. Akak mana nak cari tutorial nih? Kena download apa apa aplikasi dari internet ke? Dan sudah follow akak hehe ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu tekan kat Amy J tu. tutorial dia lengkap step by step. ^_^
      kena photoshop ja la. kalau tak dak kena download la. hehe. tq nanti kak singgah balik na..

      Delete
  2. Cantik....gambar asal dia pun memang dah cun. Lepas edit tak menghilangkan imej asal gambar. :)

    ReplyDelete
  3. Yaaaaa Allah. Lawaaanyaa. Menjadi! Akakkkkkk. Jom lahh joinnn. Ni boleh buat benda ni. Mesti boleh join poster challenge tuu jugakk. Huaaahh. 10/10

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak yah dok hiperbola sangat la aina oii. hahaha. poster challenge tu kena ada imej bergerak. kak tak reti.

      Delete
  4. Wah, pandainyaaaa! Kalau bagi akak buat, mcm mana gambar 'sebelum' macam tu jugalah gambar 'sesudahnya' :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaka kak farrah? rasanya kak farrah lagi kreatif kot. buat ikut tutorial Amy J step by step ja. ^_^

      Delete
  5. rajinnya mencuba dan jadi plak tu..;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saja, teringin nak cuba sendiri. ^_^

      Delete
  6. kira teror gak la tu cik fafa dh pndai aplikasikan guna AP hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu pun hampir2 nak menyebai sebab ambil masa untuk paham. hehe ^_^

      Delete
  7. Hasil yang bagus Cik Fafa :) takpe mula2 memang macam ni..nanti lama2 practice mesti jadi macam apa yang kita nak..keep fighting for PS..hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq cik mimie. ^^ tapi bila mood elok ja la boleh buat. kalau tak elok, boleh menyebai dok belek ps ni. haha ^_^

      Delete
    2. hahaha..betul2..kena ade mood yg fresh untuk buat keje edit2 ni..kalau x memang tak menjadi la..heee:)

      Delete
  8. oooit okay sangat la ni Cik Fafa oooi..
    iols takleh hahaha photoshop pun tak ado dalam laptop haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq for your SWEET words. hahaha =P
      install ja la ct oii. free ja. cikfafa pun dah berkurun ps ada dalam laptop ni baru nak explore. hehe

      Delete
    2. mmg free tapi kalo dok reti guna.. x jadi gapo gak hahaha

      Delete
  9. cantikla jugak ni...praktice make perfect...usaha tangga kejayaan

    ReplyDelete
  10. tudiaaa ! gila cantikkk ! wohoooo.. btw! hensem la lelaki tu. apa nama dia ek? hahahaha/ *guraw

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni sorang lagi. hiperbola sungguh. hahah. tak payah tau la jie oii. pi study untuk spm tahun depan. =P

      Delete
  11. cuba buat tapi x jadi? alamak, saya ada tertinggal mana-mana step ke? sorry.. banyak sangat step.. mesti ada yang terlepas pandang...

    tapi memang menjadi! banyak lak tu. hahaha.. hebat ah! >.< ni yang rasa nak buat tutorial lagi ni. hahahaha...

    kalau yang dot-dot tu, nak bagi effect dia lawa sikit, boleh kurangkan lagi dia pnya maximum radius dekat color halftone tu.. tapi dah lawa dah ni.. ^^, tahniah.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa first try tu la tak jadi sebab tak paham dengan istilah dalam ps. lepas dah study satu2 baru paham dan boleh buat macam kat atas ni.

      buat la lagi, seronok pulak boleh belajar edit sendiri. ^^

      okay2, tq sifu. hehe. ^_^

      Delete
  12. sis. yang langkah 18 tu.. cuba try cara ni pula.. make sure select layer Outline. then g kat Layer > Layer Style > Blending Options. then tick and select stroke and edit macam saya tnjuk kat gambar ^^,

    ReplyDelete
  13. Yeeeaaayyyhhh tahniah...
    Dr ayu.ni lgsung takde nk cube2..
    Hahahah klau bt mesti frust nonggeng punye

    ReplyDelete
    Replies
    1. merendah diri betul la si ayu ni. hahaha. belum cuba belum tau.. cuba buat tengok,tup2 kalah aina. hehe

      Delete
  14. Tahniah tahniah. Menjadi menjadi. Hehe

    ReplyDelete
  15. pehhhh.. jadilaaa! cantek! cantek! bestnya ada PS T-T

    ReplyDelete
    Replies
    1. install ja la cik nadyya oii. free ja. ^_^

      Delete
  16. Sangat cantik.. Rajin dan kreatif ler Cik Fafa nie ;)

    ReplyDelete
  17. jari kita memang kejung bab2 benda ni..
    *nampak tak kita angkat bendera putih? hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. tak nampak. kejung bab2 ni. bab2 lain mesti cekang. ^_^

      Delete
  18. Haha..sy xbole lwn amy n fafa. Xreti gune photoshop. rejekk rejekk..xkn buat..hihi

    Belog Miss Balqis

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak lawan pasaipa pulak. haha. ikut tutor sebijik2 ja. lagipun ada gambaq setiap tutor tu haa. ^_^

      Delete
  19. photo effect reti guna befunky ja..haha..nasib lawa.. tp awok punya pic last tu kasi saya melting la.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. befunky?okay boleh bookmark lepas ni. hehe
      minat stefan jugak ka?=p

      Delete

♥ Terima kasih daun keladi ♥
♥ Kalau rajin komen la lagi ♥
^_^