Tuesday, November 11, 2014

Diari Seorang Guru


Assalamualaikum..

Abaikan tajuk. Sebenarnya aku nak cerita sikit pasal movie thailand yang aku baru ja tengok sebentar tadi. Tajuk sebenarnya Teacher's Diary (thai: Kid tueng wittaya) lakonan Sukrit Wisetkaew (Song) dan Laila Boonyasak (Ann). Movie ni keluar tahun ni.

Genre : drama, romance. *credit
Movie ni mengisahkan tentang Song, seorang bekas atlet gusti yang jadi guru kontrak setahun di sebuah sekolah (floating houseboat) di kawasan pedalaman. Sekolah ni ada 4 orang pelajar dan seorang guru ja, iaitu Song. Awal-awal memang mencabar jugak untuk Song menyesuaikan diri untuk ajar budak-budak tu. Macam-macam dugaan. Kemudian, Song terjumpak diari bekas guru (Ann). Sejak dari tu, dia selalu baca diari Ann untuk hilang rasa kesunyian dan kebosanan. Dalam diari Ann tu, banyak menceritakan tentang pengalaman dia mengajar di sekolah tu. Dari diari tu jugak Song belajar cara mengajar budak-budak tu dengan cara yang menyeronokkan. Dalam diam, Song jatuh hati kat Ann walaupun tak pernah bertentang mata. Song pun buat keputusan nak cari Ann tapi tak jumpak. Kemudian, setahun selepas tu Song berhenti kerja sebab dah habis kontrak, dan Ann kembali kat sekolah tu. Ann terjumpak balik diari dia dan tengok ada tulisan dari Song. Dalam masa yang sama, Ann terjatuh hati dengan Song. Berjaya tak mereka berdua bertemu? Tengok sendiri.
*credit



*credit

 



Bagi aku cerita ni memang terbaik. Ni bukan kisah cinta semata-mata, ada jugak nilai-nilai murni di mana seorang guru sanggup berkorban untuk mengajar budak-budak kampung di kawasan pedalaman yang ada  masalah bekalan air yang bersih, elektrik dan tiada internet.

Ada part lawak, ada part sedih, ada part happy. Overall bagi aku memang heartwarming sangat cerita ni! Aku bagi 5/5.

Kalau nak tengok jugak boleh  tengok online dengan english subtitle kat SINI .


"It is possible to love someone you've never met?"


42 comments:

  1. Assalamualaikum. Dah lama nak tengok citer ni tapi tak kesampaian lagi. Best kan citer ni. Tahu pasal citer ni pun sebab ada orang post kt insta hri tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam. betul best sangat. tengok banyak positif review pasal cerita ni.^_^

      Delete
  2. whoahhh. boleh download nih.. citer thailand yg mcm ni mmg i ols suka tengok. best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. download2. hehe. iol pun suka. sep sikit! ^_^

      Delete
  3. mcm bestkn wk cte ni...even sy jarang tgk cte siam

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpa, best! saya pun jarang tengok cerita siam, cerita yang cenggini ja menarik minat saya. hehe.

      Delete
  4. alaaaa.. nape tak habeskan?hahahaha
    kite lebih suka baca dr tgok ceritanya.. wuuuu

    tp cerita ni nampak mcm best.. tp kite xminat pulek layan2 movie ni.. lg2 intenet kt uma smkin tenat T-T

    ReplyDelete
    Replies
    1. satgi cerita penuh tak suspen pulak. kalau tengok sendiri baru boleh feel. hehe

      bukan nampak, tapi memang best pun. kesiannya. takpa, nanti dah tak tenat, download la tengok sendiri. ^_^

      Delete
  5. huu macam sweet and touching je nih.. nak tengokkkkk thanks for sharing :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sweet dan touching jugak la. hehehe. tengok2. ^_^

      Delete
  6. Replies
    1. ada link kat atas tu kak farrah. ^_^

      Delete
  7. aloo..mood tengah kelaut melayan movie. --'

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti mood tu dah ke darat, layan la. hehehe

      Delete
  8. Qis kne tgk la nie ek? Hihi
    Qis pn ngaja bdk2 kmpung. Facilities pn kurang, ade asas jer. Shopping2 mall tarakk. Kne g melaka bru jmpe bndr.
    Tp tula kn..nme pun tggjwb. Alhamdulillah bole sesuaikn diri :)
    Belog Miss Balqis

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok la kalau rajin. hehe. salute! ^_^

      Delete
  9. Macam best je cerita dia :) Nanti nak tengok jugak la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memng best pun. cuba la tengok bila bosan2. ^_^

      Delete
  10. mcm best je sinopsisnya..sweet sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best pun. hehe. kalau rajin tengok la. ada link kat atas tu.

      Delete
  11. uish kalau CT kena pi ngajar tempat cemtu agak huurm tatau lah.nak tengok !! hahaha selalu kalau citer thailand mesti yang seram seram. kena tengok ni. nnti bukak laptop pi kat link tu pulak.. thank u Cik Fafa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah. kalau ct jenis tak kisah, rasanya boleh survive la kot. best cita ni. google pun banyak positive review. tengok la. ^_^

      Delete
  12. Jatuh cinta tanpa memandang rupa. Ada lagi ka zaman la?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dak rasanya. dalam movie semata-mata. ^_^

      Delete
  13. wah, menariknya cerita ni!!! kompem ku bookmark. hehehehe.. mekasih share.. very nice and unique :D

    ha'a betul tu mama farhanah. ada ke lagi macam tu zaman sekang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhehe.sama2. ^_^

      masalahnya zaman dulu pernah ada jugak tak?hehe

      Delete
  14. Lama kan cerita ni. Suka. Tp tak tertengok lg..

    ReplyDelete
  15. tak kenal maka tak cinta.. heeee..quote last tu possible la juga.. macam lain dr lain ja cerita.. lebih kepada cinta dan pengorbanan.. nak tgk on9 malas betul tunggu..lama kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dak la lainn sangat2. haha. saya tengok tengah malam, alhamdulillah smooth ja tengok.

      Delete
  16. tak mustahil nak jatuh hati walaupun belum jumpa.
    kadang2 mata saja tak mampu nak memberi rasa.
    kena ada hati baru boleh jatuh cinta.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. cewaahh, deep betul. mesti ada pengalaman ni.hehehe ^_^

      Delete
  17. Ehhh cm sonok je cte ni.. laen dr yg laen... aishhh bleh layan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak la lain sangat. ada jugak yang cliche nya. hehe. tapi best la. ^_^

      Delete

♥ Terima kasih daun keladi ♥
♥ Kalau rajin komen la lagi ♥
^_^