Sunday, November 30, 2014

Interview Pembantu Tadbir (Peperiksaan) Sambilan

Assalamualaikum.

Sebelum pi kat soalan temuduga, aku nak intro sikit pasal jawatan ni. Pembantu tabir peperiksaan ni tugasnya kena jaga exam. *yalah, takkan nak jaga baby pulak kan?hoho. Antara tugasnya kena edar kertas soalan, borang jawapan omr, check slip masuk exam, check kad matrik, etc. Masa final exam mesti perasan kan budak-budak yang dok jaga exam tu? Kalau nak mintak benang mintak kat depa. Kalau kertas jawapan tak cukup mintak kat depa. Nak pi tandas pun habaq kat depa dulu. Hahh, tu la diaa. Jawatan ni gred N17, perlu SPM dan macam kita tau exam ni bukan selalu, jadi hanya perlu bertugas masa exam ja. Pendek kata kerja secara sambilan la. Habis exam habis la kerja. Kalau bernasib baik, depa serap jadi staf tetap kalau ada jawatan kosong. Tu la yang aku tau pun.

*credit

Ramai jugak calon-calon tadi. Ada la dalam 18-20 orang *kalau tak silap kira la. Haa, tu baru sesi pagi, sesi petang pun ada. Lama jugak menunggu, sepatutnya start 8.30am, tapi 9am lebih baru start. Tapi depa sediakan breakfast. Dapat la roti dengan air sekotak. Makan la dulu sementara menunggu.

Cukup la kot mukadimahnya. 

Haa, sebelum tu. Temuduga ni 5 orang calon sekali masuk. Panel penemuduga pulak ada 2 orang. Seorang penolong pengarah dan seorang lagi pulak penolong pendaftar hal ehwal akademik. Actually ada seorang lagi, urusetia. Tapi yang tanya soalan 2 orang ja la.

Okay dah, jom tengok soalan *soalan-soalan kat bawah aku guna ayat aku sendiri sebab aku ingat point soalan ja. :

1Introduce yourself in english.

2 Ada sedara mara atau family tak yang kerja kat sini?

3. Apa yang kamu tau pasal jawatan ni?

4. Ada kenderaan sendiri tak? 
*depa nak cari calon yang independent.=.=

5. Kalau ternampak ada pelajar yang keluarkan kertas dari poket semasa exam, apa kamu buat?
- rampas kad matrik.
- bagitau ketua pengawas.
*tak boleh nak sound yerr, sebab nanti mengganggu orang lain yang ambik exam.hehe

6. Waktu paling awal kamu boleh sampai kerja?
*penemuduga tu cakap sebaik-baiknya kena ada pukul 7.00am *telan air liur sat. waktu balik pukul 6 pm dan ada dua kali rehat (masa gap exam).

7. Ada masalah kesihatan tak? sebab kadang-kadang perlu jugak angkat kotak yang berisi kertas soalan yang bukan sehelai dua tu.
- alah, takat angkat kotak ja pun. hahah. chopp! chopp! aku tak jawab camni na. aku cakap okay jaaaa. *okay sokmo!

8. Apa yang kamu nak tanya?
- aku tanya pasal bila nak tau keputusan temuduga *kalut betoi. katanya dalam masa dua minggu baru dapat tau.

Tu ja. Simple ja kan? Tapi disebabkan soalan 3 dan 5  ikut "sapa cepat dia jawab", so aku kurang bernasib baik kat situ, sebab aku lambat sikit nak bersuara. hahaha. Tapi takpala, kalau ada rezeki, ada laa. Kalau tak ada, nak buat camna. Aku kena usaha lebih lagi la kan. Sabar tu kan separuh dari iman. Usaha pulak tangga kejayaan. Haa, gituuu. *ayat menyedapkan hati sendiri, to be exact!lalala 

41 comments:

  1. all the best cik Fafa. moga berjaya!

    ReplyDelete
  2. soalan last biasa mmg dia sruh kita ask ques balik kan . kebanyakkan kerja mmg nak kita yg blh independent . btw , goodluck kak fafa :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpa, soalan cliche yang tiap kali cikfafa tanya balik mesti pasal result interview dengan gaji. hehe. betul tu, semua nak yang independent. thanks yaya! ^_^

      Delete
  3. May allah ease and inshaallah rezeki tu ada wiwiiiii

    Chaiyuk!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah. mudah-mudahan. thanks qila. ^_^

      Delete
  4. Oo..jge exam kt kolej2 ke nie? Eh..ye kan? Hahaha
    Belog Miss Balqis

    ReplyDelete
  5. Semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak hani. mudah-mudahan. amin. ^_^

      Delete
  6. insyaAllah de rezeki tu nanti untuk cik fafa :)

    http://kameqdeanna.blogspot.com/2014/12/giveaway-by-deanna-morni.html

    ReplyDelete
  7. goodluck kak! biasa pengawas dia nak yg ada transport ,boleh datang awal waktu..kalau ada rezeki,insyaaAllah la kak dapatt.
    saya pernah nak mcuba nasib jd pengawas kat usim,penat2 dah sampai sana,borang habis..hahaha..pengalaman baru ja dapat..

    *kalau dapat,ada jga duit poket kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq nana! tu la, penemuduga tu pun cakap camtu. redha ja laa. huhu.
      haha. nampak sangat ramai yang mintak, sampai habis borang. tapi cikfafa apply ni secara online. tak guna borang apa pun.

      *betul tu dapat jugak duit poket.

      Delete
  8. semoga berjayaa..

    angkat kotak je pun,bukan angkat besi.haha

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. gred N17 tu gomen la cik kak. hehehe =p

      Delete
  10. soalan no 2 tak boleh blah. pernah kena time group interview untuk F41. empat org semuanya. sorg je yg ada ayah keje gomen. interviewer asyik tanya budak tu aje. budak tu lak speaking hancur, konfiden level pun kurang. what #%&*@

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. dah rezeki dia depa nak tanya lebih.

      Delete
  11. InsyaAllah, ada rezeki x kemana..semoga berjaya ye Cik Fafa :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah-mudahan cik mimie oii. tq na. ^^

      Delete
  12. kalau ada rezeki in sha Allah tak ke mana ye CF..

    ReplyDelete
  13. gud luck cik fafa..hehe..kena rebut2 utk jawab ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. maksudnya orang yang jawab dulu tu lebih advantage la. macam soalan 3 dan 5, kalau orang 1st dah jawab betul kesemuanya, tak dak peluang la kat orang lain nak tambah. huhu.
      soalan yang lain tu memang dia akan tanya sorang2. ^^

      Delete
  14. Soklan 5 tu saya pun xtau nak jawab.
    No idea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikfafa pun blur sat masa awal2 tu. hehe

      Delete
  15. ewahhh ! pembantu tadbir exam tuuu.. best woo jaga org exam. hehe.
    bila tawu result nie? dh tawu cepat2 rojer tau ! ^_^ hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. best jaga orang exam ka best usha orang exam? =p
      lagi dua minggu. kalau dapat habaq la, kalau tak dapat nak buat senyap ja. haha. =p

      Delete
  16. Semoga dipermudahkan Ci Fafa noh. Ada rezeki hangpa tak ke mane ;)

    ReplyDelete
  17. Moga ada rezeki Cik Fafa. InsyaAllah, boleh tu ;)

    ReplyDelete
  18. semoga ada rezekinya eyh Cik Fafa.. doa bebanyak keke

    ReplyDelete
  19. in shaa ALLAH. semoga berjaya cik Fafa. saya doakan :)

    ReplyDelete
  20. Assalammualaikum. Krje ni mcm best. Blh tngok reaksi student time depa jwab soalan .. hihi

    ReplyDelete
  21. oh baru tahu tentang jawatan ni :D all the best

    ReplyDelete

♥ Terima kasih daun keladi ♥
♥ Kalau rajin komen la lagi ♥
^_^