Saturday, November 15, 2014

Segan vs Sombong

Assalamualaikum.

*credit

Segan vs Sombong. Agak-agaknya bagi hangpa la kan, segan dan sombong ni sama maksud ka tak? Bagi aku of course TAK SAMA.

Aku sebenarnya baru balik dari kenduri kawan sekelas masa sekolah rendah dulu. Can you imagine 12 tahun kot *tapi pernah ja terserempak sebelum ni. Masa kenduri ni la kita akan jumpak balik kawan-kawan sekolah rendah dulu kan. Sejujurnya, aku malas gila nak pi sebenarnya sebab ni lah. SEGAN nak jumpak kawan-kawan lama.

Segan kenapa pulak kan? First sebab lama tak jumpak. Second sebab aku tak rapat dengan geng depa. Third sebab mungkin aku rasa rendah diri kot. Tengok depa semua dah ada kerja sendiri, ataupun lebih tepat depa have better achievement dari aku. Aku sendiri pulak tak suka kalau orang compare *see the negative thought that i have on me? Okay, aku mengaku. Aku sendiri yang compare diri aku dengan orang lain.HAHA

Disebabkan family aku kenal family kawan aku tu, haruslah kena pi jugak kan. Bila kat kenduri tadi macam yang aku jangka, ramai betul kawan-kawan sekolah rendah dulu. Serba salah aku nak tegur dulu ka tak, nak tegur dulu ka tak. Pheww, nasib baik salah seorang dari geng tersebut yang tegur *lega sebab masih diingati. Sempat la bersalam bertanya khabar sebentar.

aku letak gambar cenderahati ja la ya.


Aku tau mesti banyak kali dah aku dicop sombong. Sebab ni lah. Aku segan nak tegur dulu. Bukan ego, tapi sebab rasa malu yang menebal dalam hati aku kot. Kalau dengan perempuan awal-awal mungkin segan tapi dah lama-lama boleh ja menyembang. Tapi dengan lelaki, sampai ke sudah aku tak tegur rasanya. Sebab tu la kot masa kat u depa tak berani nak kawan dengan aku.HAHA

Aku harap kalau ada kawan-kawan sekolah atau matrik atau ukm yang baca entri aku ni *bajet macam depa tau pulak aku ada blog kan, aku nak habaq yang aku bukan sombong na tapi aku segan. Aku kan pemalu sikit. Aku sangat menghargai kalau hangpa yang tegur aku dulu. Apa-apa pun semoga hangpa terus sukses dalam hidup masing-masing. Sekian, wassalam.

"I'm shy at first, but I do the stupidest random things when I get comfortable with someone"


51 comments:

  1. akak ! haha. setuju ayat english akhir tu. hee.
    Jie pun ada mslh segan yg teruk. huuu.. sadisss. rendah diri sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sep sikit! haha
      rendah diri sikit takpa dari tinggi diri. hehe

      Delete
    2. yey ! :D hihiii
      betul betul betul . yg penting jgn tinggi diri. :)

      Delete
  2. Girl ok la shy, boy tgok nampak sopan! Ada ciri2 isteri hehe.. ^^

    ReplyDelete
  3. Haha.sama la akak dulu pun camtu.
    Penyegan amat.
    Tapi, sekarang memang kontra sesangat.
    Kecuali kalau orang sombong memang akak x kan tegur.
    Tapi, kita selalu boleh.tau orang tu sombong ke segan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sebab sekarang akak memang dok berjumpak dengan orang setiap hari, sebab tu lama2 semakin kurang segannya.
      boleh tau rupanya. ada tips tak?hehe

      Delete
  4. dh biasa org ckp sy sombong from 1st impression...bukan ape, segan la nak ckp..tp bila dh kenal, baru tau sapa diriku nie...hehe

    jom join 1st GA kt blog sy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, lama2 baru dapat tau macam mana kita sebenarnya. hehe

      tq kak jemput. nanti saya join. ^_^

      Delete
  5. ketiga2 sebab tu memang saya sokong 100%
    saya rasa dilema kita sama cik fafa.
    bukan sombong, tapi siapalah kita ni pd mereka kan..
    nak bertegur tu perkara biasa, tapi nak mesra2 tu maybe tak lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorang lagi geng!
      tu la, kita sedaq sapa kita. tapi nak mesra pun dengan orang yang kita selesa bergaul ja la. ^_^

      Delete
  6. Akak setuju..segan dan sombong mmg beza.akak pun x brapa gemar pegi kenduri kawen sbb gerenti jumpa kawan2 sekolah lama..x brapa suka ditnya sudah kawen atau blm, keja apa..kdg2 bukan apa segan la bila jumpa kawan yg kejanya berjawatan tinggi..rasa mmg rendah diri sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa kak wana sama sangat macam saya ni?haha. betul tu, rasa diri kecil sangat kalau nak dibandingkan dengan kawan-kawan.

      Delete
  7. Saya pun pemalu bukan pendiam. Dengan lelaki memang taklah nak tegur. Haha..memang susah sangat bila buat aktiviti dalam group sebab campur lelaki ngan perempuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. tau takpa, mau tak mau memang kena bercampur jugak untuk aktiviti. dapat bayangkan dah perasaan segan yang teramat.

      Delete
  8. kite baca entry ni tersenyum ja.
    mula2 baca err nape kite sama (Aku sendiri pulak tak suka kalau orang compare *see the negative thought that i have on me?)
    baca lagi errr sama lg.. (segan) hahaha

    kite nihh lagi laa. masatuu ada reunion. raya taun lepas. lepas upsr terus xpna jumpa dieorang. yg xleh bla lg (esoknya reunion) mlm tuu semua kawan2 laki sekelas beraya uma kita, ayah kita ni cikgu kan. dr dlm bilik da dengar "cikgu, nadya mana?" awal2 lg da ckp ngn ayah "ckp akak dah tido taw" sbb dieorang beraya mlm kan.. segan punya pasal kan..hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yay,ada geng lagi! haha. betul kan, kita cukup tak suka kalau orang compare diri kita dengan orang lain. padahal orang lain tak compare pun, kita ja yang pikir camtu.^^

      amboi, punya nak mengelak buat2 tidoq. nampak sangat penyegan. hahah. =p
      nasib baik depa kenal ayah nadya jugak. kalau tak sia-sia ja mai beraya. hehe

      Delete
  9. sy pun agak penyegan orangnya. .tapi kalau orang senyum, mesti sy senyum balik. .muahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah. bab senyum tu mesti la kena senyum balik. tapi tengok jugak la siapa yang senyum tu. hehe ^_^

      Delete
  10. somong dan pemalu x sama...dari rekasi muka kita boleh tahu dia tu pemalu ke sombong sis boleh layan lagi yg pemalu..kalau yg sombong tu..terima kasih je lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, kalau nampak muka sombong a.k.a berlagak memang idok la nak tegur. hehe ^_^

      Delete
  11. Jie pun jenis yang agak segan dengan orang takkenal, pastu mula cakap kitee ni sombong. cubalah kenal dulu, tengok cemana sombong ke x kitee nie, hehehe. Mesra gitu. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. gituuu. tu la kan, bak kata omputih dont judge a book by its cover. bak kata orang melayu pulak, tak kenal maka tak cinta. ewahh. hehe ^_^

      Delete
  12. Pemalu/segan bukan sombong...akak paling suka quote yg akhir tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay, 4 vote untuk quote tu. hehe ^_^

      Delete
  13. Saya pun selalu rasa segan. Last-last dianggap sombong. Senyum sahaja bila orang cakap macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai betul yang sama ya. hehe. yep,senyum jaa. ^_^

      Delete
  14. Sama la. Sep sikit. Hehe. Saya sebenarnya segan nak tegur orang dulu. Tu yg nmpk sombong sikit. Klau dh kenal, boleh masuk air sama-sama. Haha. Klau lelaki memang tak la. Sebab tu saya tak pernah ada kawan lelaki. Pernah la jgk ada dulu tpi biasanya bertahan sekejap je. Dlm beberapa bulan gitu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yay,sep! tu la, lama-lama dah biasa baru boleh sekepala..hehe
      kita memang sama, tak ada kawan lelaki. dan sama jugak, pernah berkawan dengan seorang lelaki ni masa di matrik. first love gitu. konon. haha. tapi bertahan setahun lebih ja. lepas tu sampai sekarang tak kawan mana2 lelaki pun. ^_^

      Delete
  15. sama la perangai...
    1. kita tak rapat sangat dengan bebudak sekolah n rasa rendah diri kekadang sbb depa lagi 'maju' bukan sbb jealous atau apa tapi segan la.. huhu.. tapi hidup kena la move on kan..
    2. banyak kali dicop sombong. jalan2 keluar mana nak toleh kiri kanan..,jalan ke depan ja ada yg tegur tiba2 kata sombong.tak sentap pun cuma sedih la..
    nak mulakan tegur orang rasa mcm risau kita tersalah cakap. lebih baik diam dr bercakap yg bukan2 tp jangan diam sangat..tegur2 la sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. betul, bukan jeles tapi segan dengan diri sendiri. yep, mesti la kena move on.
      2. orang yang tak kenal kita betul2, memang akan cop kita sombong. sedih tu yes, ada gak sikit2. kadang2 serba salah nak memulakan perbualan macam mana. tapi kalau orang ramah tegur, okay ja. kita pun boleh tumpang jadi ramah sekali. ^_^

      Delete
  16. Oo..sy plak jns byk ckp. Tp kne org tu tegor qis dlu la. Lps da btegur mula laa pot pet pot pet. Smpaikn kwn2 skola dlu pelik sbb dlu pendiam nk mati..mkin besar byk ckp. Hoho. Malu i XD
    Belog Miss Balqis

    ReplyDelete
    Replies
    1. yala, nama pun cikgu kan. mesti la kena potpet. hehehe.
      mungkin sebab qis banyak kena bercakap kat depan murid2, tu yang lama2 jadi banyak cakap. dari pendiam pun boleh jadi peramah. ^_^

      Delete
  17. IM pun segan jugak kadang2 tp nak elak dikata sombong paling2 kurang IM try senyum. Nak cover rasa segan sebenarnya. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. lagi baguih, cover segan dengan senyuman. pahala pun dapat.

      Delete
  18. Hehehe..Cik Mimie mula2 memang segan..tapi, bila dah tegur tu hilang dah segan tu..satu lagi Cik Mimie suka pergi kenduri kahwin kawan Cik Mimie..hehe..best kot..xyah wat reunion event..jmpa dekat kenduri kawin jer..ahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan, mula2 ja segan. lama2 okay ja.
      bab yang tak yah buat reunion tu memang betul. haha. tapi segan sikit la kot nak jumpak kawan yang dah berbelas tahun tak jumpak. hehe

      Delete
  19. owh my, mcm sama je..rsanya umur baya2 kita ni dilema masalah cmni kot..sentiasa low self-esteem..sabaq ja la no.i'allah rezeki setiap org lain2 mcm dlm blog santai punya entry rini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la noh. insyaAllah. takpala sabaq ja la. one fine day bak kata omputih. ^_^

      Delete
  20. aku rasa aku akan alami situasi yang sama macam kau. haha. segan bukan sombong sebab rasa macam depa dah berjaya, kita pulak baru nak menapak. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. tau takpaaaa. tapi salah diri kita pun sebenarnya. kalau betul2 usaha 100% mesti dapat berjaya macam depa jugak. =.=

      Delete
  21. shy shy caaaat letew hihi.. CT pun segan gak. dengan kawan2 dengan cikgu hahaha.. tapi da nyembang lepas tu okay aje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. meowwww. hahah. tu la, mostly segan masa mula2 ja. ^_^

      Delete
  22. Kalau belah kedah segan ni maknanya malas..hehehe.
    Akak ni pun susah jugak nak mulakan perbualan, segan takut orang tak sambut soalan kita. Malu weii

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu penyegan namanya. hehe
      tau takpa,tambah2 tanya depan orang ramai. lagi malu weiii. ^_^

      Delete
  23. yup..sombong dan segan adalah sangat berbeza..IbuNoey pun selalu gak rasa segan bila jumpa kawan-kawan lama..sebab macam Cik Fafa gak,kawan-kawan lama IbuNoey kebanyakannya kerjaya tahap pro..so,memang segan la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpa. rasa kecik pulak. hehe ^_^

      Delete
  24. Hahahaha btl tu.. same la kite fafa . Bkn sombong tp segan.. prcyala bile da skli masuk kepala sembg tak igt dunia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah. yayy, geng! bila dah sekamceng baru la sembang tak ingat apa. hahah

      Delete

♥ Terima kasih daun keladi ♥
♥ Kalau rajin komen la lagi ♥
^_^