Sunday, December 22, 2013

Resepi Cucur Bawang Simple

Assalamualaikum.

Kerap jugak aku update resepi kan? Bukan sebab nak tunjuk aku terer ka apa. Cuma sebagai panduan aku jugak untuk masa depan. Biasa la, resepi ni kalau tak catit, memang confirm lupa punya nanti. Tambah pulak bagi orang yang masak secara berkala macam aku.

Actually sebelum ni dah pernah try buat resepi ni tapi tak jadi sebab terlebih air. So petang tadi  try buat lagi. Jadi pulak sebab aku bubuh air panas secara beransur-ansur. Memang sedap. Rangup kat luar, lembut kat dalam.

So here's the recipe :

Bahan-bahan :

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air panas 
  • 1 biji bawang merah (dipotong dadu)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • minyak


 Cara-cara :

1. Campurkan tepung gandum, bawang merah, garam dan serbuk kunyit dalam satu bekas.
2. Tuang air panas sedikit demi sedikit sampai jadi adunan macam nak buat begedil.
3. Basahkan tangan dengan air biasa & gentel adunan kepada bentuk bulat kecil.
4. Panaskan minyak dalam kuali & masukkan adunan ke dalam kuali. (pastikan minyak betul-betul panas)
5. Goreng sampai keperangan.
6. Sedia dihidang panas-panas.





Notakaki : Handphone bad quality camera. Tapi tak kisah la, janji ada gambar. @_@

2 comments:

  1. Replies
    1. suka jugak. makan petang2 sambil minum teh panas, woww tak terkata..

      Delete

♥ Terima kasih daun keladi ♥
♥ Kalau rajin komen la lagi ♥
^_^